Kwas siarkowy (VI)

Kwas siarkowy(VI) ang. sulphuric(VI) acid, H2SO4, bezbarwna oleista ciecz o gęstości 1,84 g/cm3. Jest azeotropem o temp. wrzenia 336,5 C (611K) i stężeniu 98,3%.

Kwas ten miesza się z wodą w każdym stosunku, a podczas mieszania wydziela się znaczna ilość ciepła, co może doprowadzić wodę do wrzenia. Stężony kwas siarkowy(VI) jest silnie higroskopijny, powoduje to nawet rozkład wielu substancji organicznych, odciągając z nich wodę np.: zwęglenie cukru. Jest szeroko stosowany w przemyśle do produkcji nawozów sztucznych, materiałów wybuchowych, kwasu solnego, osuszania gazów itp.

Brak głosów

Dodaj Komentarz

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.

Partnerzy Portalu

laboratoria.net

Rekomendowane Firmy

Notatek.pl - Materiały na studia: notatki, ćwiczenia, wykład

Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski

Fiszkoteka