Punkt równoważności miareczkowania (PR)

Punkt równoważności miareczkowania (PR), ang. equivalence point, to punkt, w którym podczas miareczkowania dodano teoretyczną ilość odczynnika miareczkującego, wynikającą ze stechiometrii reakcji. Zazwyczaj niemożliwe jest wyznaczenie punktu równoważności (PR) podczas wykonywania analizy, dlatego przy pomocy wskaźników wyznacza się punktu końcowy (PK) miareczkowania.

Average: 4.5 (2 votes)

Dodaj Komentarz

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.

Partnerzy Portalu

laboratoria.net

Rekomendowane Firmy

Notatek.pl - Materiały na studia: notatki, ćwiczenia, wykład

Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski

Fiszkoteka