Woda królewska

Woda królewska, ang. aqua regia, mieszanina stężonego kwasu azotowego(V) i stężonego kwasu solnego (chlorowodorowego) w stosunku 1:3. Woda królewska posiada silnie utleniające właściwości wynikające z rozkładu tej mieszaniny i wydzielaniu się gazowego → chloru (Cl2) i chlorku nitrozylu (NOCl). Woda królewska rozpuszcza wszystkie metale szlachetne w tym złoto i platynę.

Average: 4 (4 votes)

Komentarze

1

a jej właściwości i zastosowanie???

Dodaj Komentarz

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
4 + 2 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Partnerzy Portalu

laboratoria.net

Rekomendowane Firmy

Notatek.pl - Materiały na studia: notatki, ćwiczenia, wykład

Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski

Fiszkoteka