Chemia żywności

Chemia żywności - jest działem chemii, który obejmuje technologię otrzymywania produktów spożywczych, metody ich obróbki chemicznej. Zajmuje się badaniami składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności. Omawia biochemiczne i chemiczne reakcje zachodzące w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania, oraz wpływ składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne żywności.

Poniżej znajduje się lista artykułów powiązanych z działem: Chemia żywności

Chemiczka z Uniwersytetu Łódzkiego poluje na metale ciężkie w suplementach diety

Suplementy diety mogą zawierać śladowe ilości metali ciężkich i jeśli są przyjmowane w ilościach większych niż zalecane, szkodzić zdrowiu. Opracowywane są tanie i proste w obsłudze czujniki elektrochemiczne do śladowej analizy obecności metali ciężkich w wybranych produktach żywnościowych.
Subskrybuj Chemia żywności

Partnerzy Portalu