Chemiczny kameleon

Efektowna wielokrotna zmiana barwy roztworu - chemiczny kameleon.

Do doświadczenia użyto cukier, wodorotlenek sodu (NaOH), manganian(VII) potasu (nadmanganian potasu) (KMnO4). Manganian(VII) potasu jest silnym utleniaczem. W środowisku zasadowym cukier powoli redukuje jony manganowe (VII) do (VI) potem (VI) do (IV).

Zmiana barwy roztworu wynika z tego, iż każda forma jonów manganowych ma inną barwę w roztworze. Dodatkowo powolna redukcja powoduje, że przez pewien okres czasu, w roztworze znajdują się jony manganu na dwóch różnych stopniach utlenienia i barwa roztworu jest wypadkową barw poszczególnych jonów.

Twoja ocena: Brak Average: 3.6 (5 votes)

Dodaj Komentarz

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
4 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Partnerzy Portalu

laboratoria.net

Rekomendowane Firmy

Notatek.pl - Materiały na studia: notatki, ćwiczenia, wykład

Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski

Fiszkoteka